BURN-OUT EN DEPRESSIE, ANDERS BEKEKEN

Jouw mentale en fysieke gezondheid op de eerste plaats.

Onze coördinator neemt contact met jou om een intakegesprek in te plannen. Ze is tevens verder ook verantwoordelijk voor de planning van al je afspraken.

De coördinerende arts is verantwoordelijk voor het goed verloop van de intake en het in kaart brengen van jouw noden in het traject. Onder zijn of haar toezicht wordt een planning op maat uitgewerkt en wordt je vooruitgang opgevolgd.

Zodra je een persoonlijke planning ontvangen hebt, ga je van start met het traject bij onze zorgverleners. Het traject bestaat dus uit 3 fases, namelijk de intake, de relaxatiefase en de re-integratiefase.

Het intakegesprek gebeurt bij de coördinerende arts. Hij luistert, analyseert en schat in wat jouw behoeftes zijn binnen dit traject. Tijdens de volgende fase, de relaxatiefase is het de bedoeling om je tot rust te brengen. Dit gebeurt aan de hand van relaxatietherapie, psychotherapie en bewegingstherapie. Tijdens de laatste fase, de re-integratiefase wordt er specifiek gewerkt aan je terugkeer in het professionele leven via de jobcoaching.

Trajecten kunnen zowel in het Medisch Centrum Ternat zelf plaatsvinden, alsook online. Dit is volledig afhankelijk van je eigen voorkeuren.

TRAJECT

+/- 4 maanden
Dit re-integratietraject gaat altijd van start met een intakegesprek. Tijdens dit gesprek luisteren we naar je verhaal om een concreet beeld te krijgen waar zich de specifieke problemen bevinden. In samenspraak met jou bepalen we het voor jou best passende traject. 

RELAXATIETHERAPIE

Het doel van de relaxatietherapie is je lichaam tot rust te brengen. Er wordt gekeken naar mogelijke oorzaken van jouw spanning en stress. Op basis hiervan maakt de relaxatietherapeut een analyse en gaat voor een aanpak die het meest aansluit bij jouw verhaal. Via allerlei relaxatieoefeningen leer je jezelf tot rust brengen en voor jezelf zorgen.

Bewust ontspannen zou een basisvaardigheid moeten zijn, maar het vergt wel wat training om dit te gebruiken. Daarnaast kunnen ze ook bijdragen tot het verminderen van klachten en bevorderen van de gezondheid. Naarmate het traject vordert worden de ontspanningsoefeningen uitgebreid. Binnen ons traject worden verschillende relaxatietechnieken gebruikt om tot rust te komen zoals spierontspannings- en ademhalingsoefeningen, stretching, yoga, meditatie, massage, …

Iedere relaxatietherapeut werkt volgens zijn eigen manier en gebruikt andere relaxatietechnieken. Dr. Wachtelaer bepaalt samen met jou welke aanpak het meest geschikt is voor jou. Op het einde van het traject krijg je een persoonlijk actieplan mee zodat je ook alleen verder kan.

PSYCHOTHERAPIE

In het psychologische luik van het traject begeleiden onze psychotherapeuten je in de zware beleving van overspanning en uitputting, gedurende het hele herstelproces en alle fasen die je daarbij doormaakt.

Concreet houdt dat vaak bij aanvang de aanvaarding van de doorgaans zware diagnose ‘burn-out’ in. De eerste taak van de psychotherapeut is je op te vangen. Ze kijken welke klachten op de voorgrond staan, wat de meest storende gedachten zijn, welke stressoren mee de emmer van de spanning gevuld hebben en hoe je de spanning vandaag beleeft. Vervolgens wordt er gekeken naar wat er vandaag nodig is om meer rust te vinden en zo een daalervaring in de toekomst te vermijden.

Uiteindelijk is het de bedoeling een correct zelfbeeld te verkrijgen en de patronen te herkennen die destructief zijn voor jezelf. Een beter evenwicht vinden tussen inspanning en ontspanning en tussen plezier en prestatie is essentieel in dit proces.

BEWEGINGSTHERAPIE

Beweging is een essentieel onderdeel van het herstel van een burn-out. Door middel van lichaamsbeweging kom je opnieuw in contact met je eigen lichaam en trachten we het lichaam tot rust te brengen. Daarnaast heeft beweging een zeer positieve invloed op de werking van je hersenen, je immuniteit en weerbaarheid.

We hebben verschillende bewegingsvormen in ons aanbod opgenomen. Ten eerste hebben we het ‘bewust bewegen’, waarbij de focus voornamelijk op relaxatie ligt. Verder hebben we de medische fitness waarbij er vooral gewerkt wordt aan het verbeteren van de aerobe conditie en de spierkracht. Tot slot is er ook de mogelijkheid om te sporten in de natuur, waarbij we geloven dat bewegen in een groene omgeving een positieve invloed heeft op een lichaam dat overprikkeld is.

JOBCOACHING

Bij de opstart wordt de ‘gap’ in kaart gebracht tussen de doelen die jij je werk gerelateerd stelt en de situatie waarin je je vandaag bevindt. Wie/wat zijn helpers op weg naar je doel en welke obstakels heb je nog te overwinnen om je doel te verwezenlijken? Samen met de jobcoach ga je een exploratietocht aan naar grotere bewustwording en lange termijn-verandering. Het is een co-creatief proces: jij geeft aan welke veranderingen je wil en de jobcoach bewaakt het proces/de vooruitgang door je vragen te stellen, te spiegelen en te confronteren.

Tijdens de verschillende sessies wordt er stilgestaan bij welke rol jij graag opneemt, waarin je sterker wil staan, welke waarden jou motiveren, hoe je jouw talenten wil gebruiken op het werk, wat mogelijke toekomstige opties zijn… Er wordt altijd afgesloten met een persoonlijk ontwikkelingsplan. Hierbij worden verschillende opties overlopen: van terugkeren naar je huidige werkgever tot het onderzoeken van nieuwe uitdagingen.

De jobcoach bepaalt samen met jou acties op korte termijn om de geformuleerde professionele doelstellingen te behalen, evenals acties op langere termijn om eventuele professionele ‘dromen’ te bewaken. Er wordt behalve een plan A – een terugkeer bij de huidige werkgever – ook gekeken naar een plan B en C.

TRAJECTMCT

© Medisch Centrum Ternat