Professor Steven Laureys, neuroloog, conferencier en auteur van onder andere Het no-nonsense meditatieboek, Het no-nonsense slaapboek en Breinbreker.
Langdurige stress, zowel op het werk (met mogelijke burn-out) als in de privésfeer, heeft een impact op ons functioneren, op ons zijn. Die impact is groot, zowel op ons brein, lichaam, immuunsysteem als op ons mentaal functioneren. In dit boek legt collega huisarts, Dr. Wachtelaer, op een duidelijke en eenvoudige manier uit welke systemen in ons lichaam betrokken zijn bij het omgaan met stress. Van de veranderende processen in onze hersenen tot de werking van onze bijnieren, tot de overprikkeling van onze hersencellen. Hij verklaart welke effecten deze processen in de hersenen hebben op ons functioneren en doet uit de doeken waar concentratiestoornissen, geheugenproblemen, piekeren en mentale vermoeidheid vandaan komen en welk effect ze kunnen hebben. Hij verklaart ook welke effecten de hormonen cortisol en adrenaline op ons lichaam kunnen hebben. Slapeloosheid, spierpijn, rugpijn, hoofdpijn, versnelde hartslag, versnelde ademhaling, fysieke vermoeidheid en prikkelbaarheid staan allemaal in relatie tot deze hormonen.
Dankzij deze inzichten én de heldere manier waarop ze in dit boek uiteengezet worden, kunnen we beter begrijpen wat er gebeurt in het geval van een burn-out of depressie. Lezers leren bij zichzelf en bij hun geliefden en collega’s de risico’s inschatten. Zowel de patiënt als zijn omgeving zal dankzij dit boek beter kunnen aanvaarden wat er gebeurt.
De patiënt kan hierdoor ook veel beter begrijpen welke therapieën noodzakelijk zijn en waarom een multidisciplinaire behandeling met huisarts, specialist, psycholoog, bewegingstherapeut en relaxatietherapeut zo nuttig en complementair is in het herstelproces. De jobcoach zorgt er op het einde van deze behandeling voor dat de patiënt zijn sterktes en valkuilen leert kennen en leert hoe hij of zij er mee kan omgaan. Het is uiteraard van belang dat het herstel duurzaam is en dat de patiënt niet hervalt in dezelfde patronen.
Dit boek is zeker een aanrader voor iedereen die te maken krijgt met langdurige stress en risico heeft op burn out, vanuit professionele hoek, als patiënt of als naaste van een patiënt.
Sara De Gieter combineert haar opdrachten als jobcoach binnen het medisch centrum met sessies als spreker voor Ginkgo consulting en haar activiteiten als professor in de arbeidspsychologie aan de VUB. Vanuit deze drie werelden legt Sara vaak de brug tussen het theoretisch kader, onderzoek en de praktijk. Ze is sterk in het detecteren van ontwikkelvragen en vanuit een coachende houding mensen te begeleiden bij het vinden van de voor hen passende strategieën en oplossingen.
Otto-Jan Ham, multi-getalenteerd radio- en tv-presentator en vriend van Luc.
Het gaat uitstekend met mij. Niet dat u het zich net afvroeg – ofhet zou mij ten zeerste verbazen – maar toch geef ik het graag even mee: met mij gaat het helemaal goed. ‘Uitstekend’ is wellicht iets te ferm uitgedrukt, eerder ‘vrij prima’. Gezien de omstandigheden dan. Ik mag niet klagen. De ene dag al wat beter dan de andere. Hoe dan ook: de kans dat deze jongen op korte termijn met een burn-out naar huis komt is eerder aan de kleine kant. Ik bof natuurlijk: ik heb een goede job, een stabiele relatie, drie kerngezonde kinderen en mijn ouders stellen het nog altijd naar behoren. ‘Dat kan nooit goed blijven gaan’, hoor ik u denken en waarschijnlijk hebt u een punt. Maar wanneer de pleuris uitbreekt (en uitbreken zal ze, want zo werkt het hele concept nu eenmaal), denk ik dat ik het allemaal wel de baas moet kunnen zijn. Want ook hier bof ik; dankzij een wrede speling van het lot ben ik op vrij jonge leeftijd al met wat onheil en misfortuin geconfronteerd. Genoeg ellende om aan een lang traject van mentaal herstel te beginnen en dat uiteindelijk ook zelfs af te ronden. Ik ga u hier niet vermoeien met mijn hele geschiedenis, want dat is voer voor psychologen en die hebben het al zo druk.
Kern van de zaak: ik ben ervan overtuigd dat elk mens vroeg of laat de rekening van het bestaan krijgt gepresenteerd. There’s no such thing as a free lunch. We moeten allemaal eens tegen de muur botsen. Een akelige ervaring, zeker wanneer je ze niet voelt aankomen.
Mensen zoals ik herkennen de muur al vanop een afstand. ‘Daar komt er weer eentje!’ En ook al blijft de botsing vaak onafwendbaar, wij hebben geleerd om onze koers voldoende af te buigen zodat we de muur in het beste geval gewoon wat schampen. Het frontale werk, daar kijken wij wel voor uit.
Dat is het mooie van de zaak. Elke botsing is het volgens mij meer dan waard. Een huizenhoog cliché, maar ik ken weinig mensen die achteraf ‘spijt’ hebben van de depressie, de burn-out, de dip die ze hebben doorgemaakt. Het is geen lachertje, maar het is eindig en op lange termijn zelfs bijna een zege.
Maar genoeg psychologie van de koude grond. Hoor mij eens bezig. Wat weet ik er ook van? Als ik al ergens in gespecialiseerd ben, dan is het in zeer licht entertainment. Ik ben volstrekt niet gekwalificeerd om u wat dan ook op de mouw te spelden. Maar neemt u het van mij aan, vanaf nu komt er een échte dokter aan het woord. Ik weet dat, want ik heb hem al regelmatig met een stethoscoop bezig gezien. Ik bedoel: de man heeft mijn bloed getrokken. Al meermaals. Dat doe je niet als je niet heel goed weet waarmee je bezig bent. En vooral: Luc heeft al vaak naar mij geluisterd. Goed geluisterd. Mij advies gegeven, mij gerustgesteld en mij wakker geschud. Een huisarts naar mijn hart. En mijn brein.